Zastanawiasz się nad urozmaiceniem asortymentu Twoich automatów vendingowych o produkty świeże, takie jak kanapki? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie podpowiedzi, jak zapewnić świeżość kanapek w automacie i jak upewnić się, że będą one chętnie kupowane. Więcej o sprzedaży tego produktu dowiesz się w artykule: Świeże kanapki w automatach vendingowych.
Odpowiedni automat do kanapek
Na rynku znajdziesz wiele automatów, przeznaczonych do sprzedaży kanapek. Są to zarówno tzw. talerzowce, np. Necta Starfood 8, ale też automaty sprężynowe, jak AMS 35 czy Necta Tango. Podstawowym warunkiem jest system kontroli temperatury z izolacją i chłodzeniem. Automat powinien utrzymać odpowiednią temperaturę produktów, gdy wzrośnie temperatura otoczenia.
Temperatura
Zachowanie odpowiedniej temperatury produktów w automacie jest podstawą przy sprzedaży świeżych produktów i żywności. Temperatura właściwa dla kanapek to około 6-8 ℃.
Aby zachować temperaturę we wnętrzu automatu, możesz w środku, w widocznym miejscu, przymocować termometr. Dzięki temu Ty, serwisanci i kupujący będą pewni, że produkty przechowywane są w odpowiedniej temperaturze.
W kontroli temperatury, aby zapewnić świeżość kanapek w automacie, pomoże także system telemetryczny, który powiadomi Cię o zmianach temperatury. W sytuacji, gdy temperatura nagle wzrośnie, system wyśle Ci powiadomienie, dzięki czemu będziesz mógł szybciej reagować i rozwiązywać sytuacje awaryjne.
Magazyn i transport
Kanapki możesz nabywać od lokalnych dostawców lub przygotowywać samodzielnie. W tym drugim przypadku upewnij się, że miejsce, w którym przygotowujesz i przechowujesz produkty, jest odpowiednio dostosowane do pracy z żywnością. Takie pomieszczenia muszą być utrzymywane w czystości, aby chronić produkty przed zanieczyszczeniem. Upewnij się też, że w magazynie będziesz miał odpowiednie miejsce na przechowywanie gotowych już kanapek.
Transport z magazynu do automatu nie powinien naruszać jakości produktu. Gdy przewozisz produkty wymagające niższej temperatury niż temperatura otoczenia, zapewnij im izolację termiczną, np. używając lodówki samochodowej lub dostosowanych do przewozu żywności pojemników.
Jak zapewnić świeżość kanapek w automacie i na co zwrócić uwagę
Z żywnością przygotowaną do automatów vendingowych musimy obchodzić się z taką samą ostrożnością, jak z każdą inną żywnością podawaną klientom. Aby kanapki zachowały świeżość jak najdłużej, chroń je przed zanieczyszczeniem, zbyt długim czasu transportu i nieodpowiednią temperaturą podczas przewożenia, dostawy i obsługi.

Awarie automatu
Pamiętaj, że bez dostępu do prądu lub przez inne awarie w automacie, automat nie zachowa odpowiedniej temperatury produktów. Może to doprowadzić do obniżenia jakości sprzedawanych produktów lub nawet ich zepsucia się. Upewnij się, że automat ma stały dostęp do energii elektrycznej, aby mógł działać prawidłowo. W takich sytuacjach awaryjnych, powiadomienia o zbyt wysokiej temperaturze lub przestojach pracy automatu, pomogą zaoszczędzić Ci wiele kłopotu i strat.
Data przydatności do spożycia
Kanapki, w zależności od rodzaju opakowania, mogą mieć różną datę przydatności do spożycia. Średnio kanapki zachowują świeżość od 7 do nawet 30 dni, zależy to również od wykorzystanych składników. Najdłuższą świeżość kanapek zachowują opakowania próżniowe, a kanapki po wyjęciu z takiego opakowania są od razu gotowe do spożycia.
Pamiętaj, że jeśli upłynął termin ważności, produkt nie może znajdować się w automacie. Taka sytuacja może oznaczać, że produkt nie sprzedawał się dobrze. Zastanów się wtedy, czy nie zamienić niewykupionych kanapek na inny rodzaj kanapek lub zupełnie inny produkt. Zachęć klientów do kupowania kanapek przez ciekawe opakowanie, apetyczny i estetyczny wygląd.
Kanapki i inne świeże produkty powinny także mieć etykietę z datą przydatności, składnikami i wartościami odżywczymi produktu – zgodnie z wymaganiami SANEPIDU.
Uzupełniaj kanapki na bieżąco i kontroluj daty ważności tych, które znajdują się w automacie. Praca wydaje się żmudna, jednak przynosi efekty w postaci zwiększonej sprzedaży. Zastanów się też nad systemem telemetrycznym, który pomoże Ci śledzić sprzedaż oraz daty przydatności produktów. Więcej o systemach dla vendingu dowiesz się z artykułu: Systemy do zarządzania automatami vendingowymi.
Opakowania kanapek
Opakowania kanapek mają bardzo duży wpływ na zachowanie świeżości produktów. Gotowe kanapki zapakowane próżniowo pozostają przydatne do spożycia nawet do 30 dni, co znacznie ułatwia pracę z produktami i kontrolę dat ważności. Kanapki z długą datą przydatności mogą jednak być mniej smaczne niż rzeczywiście świeże kanapki z krótką datą ważności. Świeże kanapki wymagają niestety więcej pracy, jednak możliwość zakupu na śniadanie dobrej jakości sandwicha, wpływa pozytywnie na wyniki sprzedaży.
Na rynku znajdziesz wiele różnych opakowań dla kanapek – od standardowych papierowych lub foliowych po kartonowe, lub plastikowe kartoniki z okienkiem. Dobrze, jeśli przez opakowanie dobrze widać produkt – estetyczny wygląd kanapki zachęca do kupna i wzbudza zaufanie klientów.
Opakowanie kanapek powinno zawierać etykietę produktu z informacją o wartościach odżywczych, składnikach oraz kcal, według wytycznych SANEPIDU. Jest to szczególnie ważny element, jeśli zdecydowałeś się na własną produkcję świeżych kanapek.
Zapewnienie ciągłości sprzedaży

Automat z kanapkami powinien być umieszczony w miejscu, w którym kanapki będą się sprzedawać, np. w biurach, czy zakładach pracy. Wysoka sprzedaż rozwiąże problem z przeterminowanymi produktami i przyniesie Ci duże zyski. Więcej o lokalizacji automatów przeczytasz w artykule odpowiadającym na pytanie Jak wybrać lokalizację automatu?.
Automaty odpowiednie do sprzedaży kanapek sprawdzą się również dla świeżej żywności, jak sałatki czy owoce, a także dla różnego rodzaju napoi i przekąsek. Ciekawym rozwiązaniem są także produkty gotowe, które można szybko podgrzać w kuchence mikrofalowej. Automaty z kanapkami świetną alternatywą dla standardowych automatów z przekąskami, zapewniają różnorodność i pożywny posiłek dla klientów. Wymagają jednak więcej pracy i wysiłku niż zwykłe produkty, czy warto więc inwestować w świeże produkty w automatach? Dajcie znać, jak u Was sprawdza się sprzedaż kanapek lub czy zastanawiacie się nad wdrożeniem takiego rozwiązania.